Lichamelijke burn-out

Lichamelijke burn-out

 

Voel jij je de laatste tijd lusteloos en oververmoeid? Dan kan het wel eens zijn dat je last hebt van een lichamelijke burn-out. Maar hoe herken je een burn-out precies?

 

Wat is een burn-out

 

Hoe een burn-out zich uit kan verschillen per persoon. Wanneer iemand burn-out raakt dan wil dit zeggen dat de persoon op is, dat zijn/haar batterij leeg is en dat deze persoon dus nog weinig energie heeft. Een burn-out ontstaat geleidelijk, dus de klachten nemen steeds toe. Zo word je bijvoorbeeld steeds vaker moe of begin je steeds vaker te piekeren. Daarom is het zo belangrijk dat een burn-out tijdig herkend wordt, maar het is niet altijd makkelijk te herkennen omdat de symptomen zo kunnen verschillen. Daarnaast heeft een burn-out ook wat weg van een depressie en daardoor worden ze vaak door elkaar gehaald.

 

De symptomen van een burn-out

 

De symptomen van een burn-out zijn veelal psychisch. De meest voorkomende psychische symptomen zijn geheugen- en concentratieproblemen. Daarnaast kan een persoon met een burn-out ook erg prikkelbaar zijn. Vaak komt ook voor dat de persoon zich continue uitgeput voelt, maar zoals eerder gezegd kunnen de symptomen erg per persoon verschillen. Andere symptomen die vaak voorkomen bij een burn-out zijn:

 

neerslachtigheid

een opgejaagd gevoel

laag zelfbeeld

onzekerheid

angsten

wantrouwend zijn

concentratieproblemen

 

Al deze psychische symptomen hebben natuurlijk ook lichamelijke gevolgen. Als je je psychisch uitgeput voelt, dan voel jij je waarschijnlijk ook lichamelijk uitgeput je zal kracht missen. Er zijn nog een aantal andere lichamelijke symptomen:

 

hyperventilatie

buikpijn

misselijkheid

spierpijn

slapeloosheid

benauwdheid

vermoeidheid

sneller ziek

 

Wat is het verschil met een depressie?

 

Burn-out klachten zijn dus heel divers en dat maakt het juist zo moeilijk om een burn-out te herkennen. De klachten van een burn-out lijken soms ook erg veel op de klachten van een depressie en dat maakt het er niet makkelijker op. Maar hoe zit het eigenlijk?

Er is veel overlap bij deze klachten en een burn-out kan in feite uitmonden in een depressie. Eén van de grootste verschillen tussen een burn-out en depressie is dat je bij een burn-out vaak nog wel iets wilt doen, maar dat je dit niet kunt door gebrek aan energie. Als je een depressie hebt, dan kan je het wel doen, maar dan wil je het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *