Nee, coaching en supervisie zijn beslist niet hetzelfde. Er zijn wel veel overeenkomsten, want het uiteindelijke doel is om hulp te bieden bij vraagstukken en problemen. De coach en de supervisor gaan wel anders te werk. De coach is iemand die je echt ondersteunt en helpt, de supervisor laat jezelf vooral ontdekken wat antwoorden op je vragen kunnen zijn.

Wat wil je ontwikkelen en hoe ga je dit doen?

Coaching is de begeleiding en hulp die je krijgt om antwoord te vinden die je vaak alleen niet gevonden had. Krijg jij coaching, dan ben jij coachee. De hulp en ondersteuning die je krijgt kunnen te maken hebben met de keuzes over je eigen ontwikkelingsplan; wat wil je ontwikkelen en hoe ga je dat dan precies doen. De coach zal vooral observeren en je hulp bieden om in de toekomst beter te handelen.

Leren over jezelf en leren in het algemeen

Wat een coach doet is eigenlijk helpen om te leren, leren over jezelf of leren in het algemeen. Ook wordt onderzocht wat de beste manier is voor de coachee om snel te leren en dus ook snel de stof te kennen. De coach leert de coachee zoeken naar vaardigheden en kennis. Heb jij als coachee ontdekt wat die vaardigheden zijn, dan helpt de coach je die vaardigheden verder te ontwikkelen. Coaching is een containerbegrip. Doorgaans zijn de woorden communicatie, controle, contact, observeren, overleg, aanspreken en activeren, concluderen, handvatten, evalueren en nadenken.

Groeien en zelfkennis opdoen

Coaching en supervisie zijn verschillend. Supervisie betekent dat je zelf de antwoorden op je problemen moet zien te vinden. De supervisor bied je geen antwoorden maar laat je groeien en zelfkennis opdoen. In feite doe je dus grotendeels alles zelfstandig, met daarbij een supervisor die ondersteunt en die je kunt vertrouwen. Bij supervisie horen termen als plan van aanpak, persoonlijke ontwikkeling, reflecteren, rust, ruimte, vertrouwen, visie, interesse en samenwerken.

De coach zegt voor, de supervisor doet dat niet

Simpel gesteld verschillen coaching en supervisie dus op het vlak van voorzeggen: de coach zegt voor, de supervisor doet dat dus niet. De supervisor is vooral vertrouwenspersoon. Bovendien geeft de coach een conclusie, de supervisor daarentegen laat je jezelf analyseren. Je kunt stellen dat je bij coaching meer hulp krijgt dan bij supervisie, terwijl je door de supervisor weer beter leert jezelf te beoordelen en te analyseren. Daardoor ben je een volgende keer vaak in staat om helemaal zelf je problemen op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *